ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

LOGO

  ΔΗΜΟΣ ΜΗΛΟΥ

Μήλος  18.02.2011

Α.Π.: 871

Υπηρεσία: Γραφείο Δημάρχου

Πληροφορίες: κα Τούρλου

Ταχ. Δνση: 84800 Πλάκα – Μήλος

Τηλ.: 22870-21249, 21370, 21380

Φαξ:  22870-21368

Ηλ. Ταχ.: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.  

Ηλ.Δ/νση: www.milos.gr 

 

ΠΡΟΣ.: Γραφείο Υπουργού Οικονομικών

            κ. Παπακωνσταντίνου

ΚΟΙΝ.: Bουλευτές Νομού Κυκλάδων

 

ΘΕΜΑ: Μειωμένοι Συντελεστές ΦΠΑ για  τα νησιά

 

Αξιότιμε κε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εκφράσουμε την έντονη αντίθεση μας στην φημολογούμενη κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των συντελεστών ΦΠΑ  για τα νησιά.

Ο εξαιρετικά ευαίσθητος νησιωτικός χώρος, ο οποίος είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος εδώ και χρόνια τυγχάνει αυτής της ειδικής ρύθμισης, που δεν έχει προνομιακό και πριμοδοτικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί την ελάχιστη δήλωση ανταπόκρισης του κράτους στα οικονομικά, κοινωνικά και ποικίλα προβλήματα των νησιωτικών περιοχών και  ίσως τη μόνη πραγματική νησιωτική πολιτική που ασκείται στη χώρα μας, αφού δυστυχώς η συνταγματική επιταγή για την εφαρμογή νησιωτικών πολιτικών (άρθρο 101) ελάχιστα έχει ληφθεί υπόψη από τους νομοθέτες.

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ άλλωστε, που καθιερώθηκε ως αντιστάθμισμα για την κατάργηση του ειδικού φορολογικού καθεστώτος που επικρατούσε  στα νησιά μας, στις περισσότερες των περιπτώσεων, δεν επαρκεί για να αντισταθμιστεί το κόστος μεταφοράς των προϊόντων αλλά και το αυξημένο κόστος διαβίωσης και παροχής υπηρεσιών που αντιμετωπίζουμε.

Ως εκ τούτου οποιαδήποτε κατάργηση του ειδικού καθεστώτος των συντελεστών ΦΠΑ, θα αποτελούσε μια ΑΔΙΚΗ προσέγγιση που αν επιβεβαιωθεί θα επιφέρει το τελειωτικό κτύπημα στην νησιώτικη οικονομία.

Για όλους τους παραπάνω λόγους,  παρακαλούμε όπως συμβάλετε τα μέγιστα προς αποφυγήν μιας τέτοιας εξέλιξης που μόνο μαρασμό και σοβαρές  αντιδράσεις από το σύνολο του νησιωτικού πληθυσμού  μπορεί να επιφέρει.

 

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Μήλου

 

Γεράσιμος Δαμουλάκης


Ο ιατρικός σας φάκελος